skillingsboller med en vri





Det er ingenting som er som lukten av nybakte skillingsboller, og denne oppskriften tar denne klassikeren til nye høyder!





Til deigen trenger du

60 g smør/ margarin
0,6 dl lunka vann
4 ss sukker
50 g gjær
1 egg
2 ss kardemomme
2 dl melk
550 g hvetemel.


Før vi begynner på selve deigen må vi aktivere gjæren, det gjør du ved å til sette 1 ts av sukkeret i vannet (ca 37 grader), før du har i gjæren. Du kan evt. bruke tørgjær, da gjør du det samme og strør gjæren over vannet med sukkeret i. Rør ut gjæren og la den stå til det kommer skum/bobler på toppen.


Ha det smelta smøret, melken, egget og resten av sukkeret i en stor bolle og rør alt sammen, ha så i den oppløste gjæren.


Bland kardemommen og hvetemelet sammen.


Tilsett litt og litt mel til de våte ingrediensene.



Kna deigen i ca 8 - 10 minutter til du får en glatt og spenstig deig.


Dekk deigen til og sett den på et lunt sted til heving.




Når deigen har hevet til det dobbelte, kan du begynne på karamellen.




Du trenger:


Sett platen din på medium varme, du skal ikke koke karamellen, men sukkert og smøret skal bare  smeltes.

Mens du venter på karamellen, kan du kjevle ut deigen til et stort rektangel.


Bland sammen fyllet som består av:
Smør smøret ut over deigen, og strø over eplebitene.
Bland sammen de to typene sukker og kanelen og strø over deigen.



Rull deigen opp, og del i 18 - 24 biter.



Ha karamellen over i en langpanne.




Legg så skillingsbollene opp i karamellen.


Dekk til, og etterhev i ca 30-40 minutter.

Før du setter bollene i ovnen dekker du de til med aliminiumsfolie.


Stek på 175 grader i 30 minutter, før du tar av folien og steker de i ytterlige 10-15 minutter til de er gylden brun.


Legg et fat/skjærefjøl over langpannen og snu den oppned.



Håper det smaker!

Hilde


Ingen kommentarer