For noen uker siden satte jeg meg som mål å lage
mest mulig mat fra grunnen av. Det vil si ingen frossen mat, poser, bokser,
halvfabrikat osv, og det har forsovet gått greit. Vi har aldri vert
storforbrukere av halvfabrikat, men vi har brukt vår del av posesupper,
halvstekte rundstykker og frossenmat. Hvorfor vet jeg ikke, for hjemmelaget mat
fra bunnen av smaker jo titusen ganger bedre.
Jeg er ikke så glad i brødmat, og lunsj og matpakke
har aldri vert noe favoritt, så den siste tiden har jeg laget supper til lunsj(
jeg har juksa og kjøpt ferdig (hjemmelaget) tomatsuppe på Wholefoods, hysj ikke
side til noen). Den beste basen til hjemmelagede supper, er hjemmelaget kraft,
og det er superenkelt å lage selv.
I dag lager jeg kyllingkraft som jeg skal bruke til
kyllingsuppe, tomatsuppe og andre middagsretter. Det jeg ikke bruker i dag
fryser jeg ned i små bokser og i isbitbrett.
Som jeg sa er det ikke vanskelig å lage kraft, og du
kan som regel bruke det du har i kjøleskapet. Dette er det jeg brukte til min
kraft i dag:
3 gulrøtter
1 pastinakk
1 løk
¼ kålrabi
2 hvitløk
1 chili
Rosmarin
Timian
Salvie
Hvis du ikke har tenkt å bruke kyllingkjøttet etter
du er ferdig å koke kraften, kan du bruke for eksempel skrotten på en grillet kylling
eller lignende.
Ha kyllingen i en stor gryte i lag med grønnsakene
og urtene. Grønnsakene skjærer du bare opp i biter, du trenger ikke å skrelle
noe som helst, ikke løken en gang. Etter du har hatt alt i gryta, tilsetter du
vann til det dekker kyllingen (ca 3 -4 liter). Da er det vanskelige overstått. Kraften
skal ikke fosskoke, den skal bare putre.
Hvis du lar kraften fosskoke vil
grønnsaken gå i oppløsning og du vil ikke få en klar og fin kraft.
Så la kraften putre i minimum 4 timer, noen koker
det så lenge som 12 timer, det er opp til deg og din tålmodighet. Innimellom må
du fjerne skummet som legger seg på toppen, det gjør du enkelt med en øse eller
lignende.
Skal du bruke kyllingkjøttet du koker kraft på, tar
du kyllingen ut av gryta etter ca 1 time, rensker den, og har skrotten tilbake
i kraften.
Som du ser er det ikke vanskelig i det hele tatt,
men det tar litt tid.
Kraften holder seg i kjøleskapet en ukes tid, eller
du kan fryse den, da er holdbarheten 3-4 måneder.
Fettlaget som legger seg på toppen lager et lufttett segl over kraften, noe som er med på å forlenge holdbarheten. |
Ha en fin dag!
Hilde
Ingen kommentarer