17. mai kake



 17. mai er rett rundt hjørnet, og selv om den i år blir feiret i London så skal det bli is og pølse, i tillegg til bløtkake, som er min favoritt, en kan aldri gå feil med sukkerbrød, krem og bær. En annen favoritt som også er blitt populær de siste årene er pavlova, så hvorfor ikke slå i sammen disse to kakene som smaker fantastisk godt på egenhånd, å lage en helt utrolig fantastisk god kake?

 Start med å lage marengsen og sukkerbrødet kvelden før. Siden det er marengs både inni og utenpå kaken må den settet sammen og pyntes samme dag som den skal spises.

Til sukkerbrødet trenger du:

4 egg

125 g sukker

125 g siktet mel

50 g smeltet smør

Kle en 23 cm springform med bakepapir og smør den med litt smør. Sett steikeovnen på 180 grader.

Smelt smøret og sett til sides for å avkjøles.


Pisk egg og sukker til en lyst og luftig eggedosis ( 6-10 minutter), i mens kan du sikte melet.

Vend inn melet forsiktig, det er viktig at en prøver å beholde mest mulig av luften i eggedosisen. Tilslutt vender du inn smøret. Hvis du er litt lur ( i motsetning til meg) tar du ca 2 dl av røren over i en annen bolle og rører smøret inn i den, før du tilsetter det til resten av røren. Da blir det litt lettere å vende det inn.

Ha røren over i formen og stek i ca 25-30 minutter.  La kaken avkjøle i 10 minutter før du tar den utav formen, og dekker den med et rent kjøkkenhåndkle og lar den avkjøles på en rist over natten.

 Til marengsbunnen og rosettene trenger du:
4 eggehviter

¼ ts cream of tartar( evt. en klype salt)

225 g sukker

Før du begynner på selve marengsen, setter du ovnen på 120 grader, finner frem to steikebrett og to ark med bakepapir. Tegn en stor sirkel på 22 cm i diameter på det ene arket, og 15 små sirkler med 5 cm i diameter på det andre. Snu bakepapiret, slik at blyantstrekene ligger ned mot steikebrettet.

Begynn med å vispe eggehvitene til de begynner å skumme, tilsett cream of tartar eller evt. salt.
Når eggehvitene begynner å former myke toppe, tilsetter du sukkeret en spiseskje avgangen. Fortsett og piske til du har fått en stiv og glansfull marengs.


Ha marengsen over i en sprøytepose med en stjernetipp, og fyll inn den store sirkelen du har tegnet, sprøyt små rosetter i de små sirklene.

Stek marengsen i ca 50 -60 minutter, når marengsen slippe bakepapiret uten at noe henger igjen er den ferdig steikt. Sett ovnsdøren på gløtt og la de avkjøles over natten.

Da er vi kommet til den store dagen, og det er på tide å sette sammen kaken.

Du trenger:

Ca 5 -6 dl fløte

4-5 ss sukker

Røde og blå bær

Annen pynt du måtte ønske

 Begynn med å lage stivpisket krem av fløte og sukker.

Del så sukkerbrødet i to, legg bunnen på et kakefat, og dynk kaken om nødvendig, du kan også spre et tynt lag med syltetøy på viss du vil. Spre så et lag med krem over bunnen og ha over noen av bærene. Legg marengsbunnen oppå, og gjenta med krem og bær, før du har over toppen av sukkerbrødet.

Bruk litt krem på baksiden av marengsrosettene og lim dem på siden av kaken hele veien rundt. Til slutt sprer du resten av kremen over toppen av kaken og pynter den med resten av bærene.




Hurra for 17. mai sier bare jeg!!



Johan greier nesten ikke å vente på å smake!

Håper du får en strålende dag, og lykke til med baksten!

 Hilde

Ingen kommentarer