Franske makroner en kanskje noe av det mest sofistikerte
bakverket som finnes. De er perfekt til en kopp kaffe eller afternoon tea, og som
gave, pakket i en søt boks. Du kan fylle makronene med nesten hva som helst,
sjokolade, karamell, ulike typer kremer og syltetøy, her er det bare fantasien
som setter grenser.
Selv om det trengs bare en håndfull ingredienser for å lage
disse små delikate marengskjeksene, er det større rom for å mislykkes, det tok et par forsøk før jeg fikk det til, og det ble en del makroner som ende i komposthaugen,
enten de ikke hevet skikkelig, sprakk eller de ble harde og tørre.
Så før vi begynne, tenkte jeg at jeg skulle dele et par tips
med dere:
1.
Makroner består av bare noe få ingredienser,
derfor er det viktig å bruke gode råvarer.
2.
Gjør klar alle ingrediensene og alt utstyret du
trenger før du starter å bake, sikt og mål opp alt så du ikke glemmer noe.
3.
Vær nøye når du måler opp ingrediensene.
4.
Sørg for at du har god tid på kjøkkenet, ikke
stress da blir sjansen for å mislykkes større.
5.
Lese gjennom hele oppskriften før du starter å
bake.
Du trenger:
115 gram melis
80 gram siktet mandel mel
( du kan få kjøpt mandel mel på
helsekost butikker)
2 eggehviter
55 gram sukker
Evt konditorfarge
Begynn med å finne frem alle ingrediensene og mål de opp, og
kle to steikebrett med bakepapir.
Sikt først mandel melet og mål så opp 80 gram. Sikt melis og
mandel melet sammen i en bolle og sett til side.
Ha eggehvitene i en bolle og pisk til de former myke topper.
Begynn så å tilsett sukkeret en spiseskje om gangen. Forsett å piske til
eggehvitene er blitt stiv marengs.
Hvis du vil farge makronene er dette tidspunktet å gjøre det
på, tilsett et par dråper farge i marengsen til du får den fargen du ønsker.
Tilsett 1/3 av mandel melet og melisen og vend det forsiktig
inn i marengsen med en slikkepott. Vend inn resten av mandel melet i to
omganger.
Når røren faller av slikkepotten i en tykk jevn strøm, og
blir sittende på overflaten i rundt 20 sekunder er du klar til å ha den over i
en sprøyte pose.
Sprøyt ut små rundinger med en diameter på ca 3 cm. Hvis du
ikke er så stø på hånden kan du tegne sirkler på baksiden av bakepapiret som en
guide.
Når du er ferdig med å sprøyte ut makronene, banker du
steikebrettet i kjøkkendisken et par ganger for å fjerne små luftbobler som kan
føre til at makronene sprekker.
Sett makronene en plass der det er kjølig og tørt til de har
fått en matt og tørr overflate ca 30 minutter.
Bak makronene ved 130 grader( 120 varmluft) i en forvarmet
stekeovn i 12 – 15 minutter.
Makronene er ferdig når du kan løfte de forsiktig av
bakepapiret uten at de deler seg/ det henger igjen makronrøre på papiret.
Avkjøl makronene før du fyller de. I dag valgte jeg en enkel
sjokoladeganache med kaffe ekstrakt, men du kan selvfølgelig fylle de med hva
du måtte ønske.
Sjokoladeganache med kaffe ekstrakt:
100 gram sjokolade
0.8 dl fløte
1 ss smør
1 ts kaffe ekstrakt
Ha fløten i en panne og varm opp til kokepunktet.
Mens du venter på fløten fin hakker du sjokoladen og har den
i en skål i lag med smør og kaffe ekstrakt (Jeg brukte melkesjokolade, siden
Johan ikke er så glad i mørk sjokolade, og det er han som kommer til å spise
mesteparten av makronene).
Hel så den varme fløten over sjokoladen og la det stå i ca
ett minutt før du begynner å røre. Rør til all sjokoladen er smeltet.
Sett sjokoladeganachen i kjøleskapet i ca 20 – 30 minutt til
den er blitt avkjølt, bruk en håndmikser og pisk ganachen luftig.
Før du fyller makronene er det lurt å finne to og to kjeks
som er noe lunde like store. Ha litt av ganachfyllet på ett av kjeksen før du
sette dem i sammen.
Lykke til!
Hilde
Ingen kommentarer