Tro det eller
ei, men her i Korea er det høysesong for jordbær, og hva er vel bedre enn jordbær
pai midt i kaldeste januar? Jo jordbær pai i små individuelle glasskrukker. Du
kan fint bytte ut jordbærfyllet med annen frukt eller bær.
Jordbærfyll:
1 ss smør
ca 5 dl jordbær(fersk
eller frossen)
1 ss maisenna
1 ts sitron
zest
2 ts sitron saft
ca. 0.5 dl
sukker( smak på bærene før du tilsetter sukkeret og juster mengden om det
trengs)
Begynn med å
lage fyllet. Finn frem og mål opp alle ingrediensene, da er det mindre sjanse
for at du glemmer noe.
Smelt smøret i
en panne, før du har i jordbær. La de koke i ca 1-2 min.
Bland sukkeret sammen
med Maisenna og tilsett det til jordbærene, la det koke til det tykner.
Til slutt har du i sitron zesten og saften.
La fyllet avkjøles til romtemperatur .
Paideig:
3 ½ dl hvetemel
100 g smør
1 egg
2 ss isvann
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
Finn frem, og mål opp alle ingrediensene.
Ha mel,
bakepulver og sukker i en bolle, smuldre så smøret inn med enten fingrene eller
en deigelter (du kan også lage deigen i en foodprosessor). Visp egget lett
sammen, bland i halvparten av egget, med melet, smøret og 2 ss isvann. Bland det hele
til det formes til en deigklump.
Del deigen i
to, den ene litt større enn den andre, og pakk dem inn i plastfolie før du
legger de i kjøleskapet for å hvile i minst 60 minutter.
Da er det på
tide å sette sammen paiene. Forvarm stekeovnen til 175 grader.
Kjevl ut den
største deigklumpen på et melet bakebord til den er 2-3 mm tykk. Stikk
ut store sirkler, og ha de forsiktig ned i glassene. Trykk deigen forsiktig ut
i kantene.
Hvor langt opp du vil ha deigen bestemmer du selv. Jeg like å ha den
litt under kanten på glasset slik at jeg kan skru lokket på. Da kan jeg lett
oppbevare paiene i kjøleskapet noen dager før steking. Eventuelt kan du fryse de i opptil 1 måned.
Fyll så hver av
glassene med det avkjølte jordbærfyllet til rett under kanten på pai bunnen.
Til lokket på
paiene har du et par muligheter, du kan enten bruke lokket til glasskrukken til
å skjære ut et lokk som dekker hele paien, eller du kan lage et gitter lokk med
deig strimler. Når du har laget lokket,
ha det over paien, og press forsiktig langs kanten.
Bruk resten av egget til å
pensle toppen av paiene før du setter de i ovnen.
Stek midt i
ovnen i ca 40-45 minutter. Dekk paiene med aluminiumsfolie hvis de begynner å
få for mye farge under stekingen.
Ta paiene ut av
ovnen og la de avkjøles før du servere dem med litt pisket krem eller is.
Ingen kommentarer