Havrepai




Denne deilige havrepaien er perfekt nå som vi går inn imot høstmørket. 
Dette er en amish pai som stammer i fra 1800-tallet. På grunn av den høye prisen på nøtter under borgerkrigen i USA måtte de finne andre ingredienser å bake med. Så nøttene ble i dette tilfeller erstattet med havregryn.
Paien kan minne litt om pecanpai, og får en karamellaktig smak av det brune sukkeret, det lille drysset med maldonsalt på toppen bryter med det søte fyllet, og er en fin kontrast
Server paien med litt pisket krem eller vanilje is.






PAIBUNN

Ha alle ingrediensene i en boller eller foodprocessor, med unntak av vannet.
Bruk en deigelter eller hendene til å smuldre smøret inn i melet, eller puls foodprocessoren, til smøret er på størrelse med erter.
Begynn med å tilsette litt og litt av vannet til du kan kniper deigen sammen og den holder på formen. Deigen skal ikke være våt eller klissete. Hvor mye vann du ender opp med å bruker kommer ann på hvor fuktig det er på kjøkkenet ditt.  
Det er viktig å ikke arbeide deigen for mye, bruker du en foodprocessor bør du bruke pulsknappen, og "pulse" deigen til den akkurat begynner å samle seg.
Form deigen til en disk, og pakk den inn i plastfolie.
Avkjøl deigen i frysen i ca 30-45 minutter. 
Kjevl så deigen ut to ca 2-3 mm tykk og ha den over i en paiform.


FYLL

Bland sammen de to typene sukker, salt og havregryn i en bolle. Visp sammen eggene i lag med melken, smøret og vaniljeekstrakt, og tilsett dette til de tørre ingrediensene. Rør det hele til alt er godt blandet inn.  Hell fyller over paibunnen og dryss over en liten klype maldonsalt.


Steik paien på 170 grader i ca 45-50 minutter.
Paien skal fortsatt være litt skjelven i midten, hvis du steker den for lenge kan du ende opp med eggerøre med havregryn. 
Avkjøl paien i en times tid før du serverer med nypisket kremfløte eller vaniljeis.





Håper det smaker, og han en fin dag!



Ingen kommentarer