blåbærpai





En enkel blåbærpai fylt med sommerens ferske blåbær slår aldri feil!
Server paien mens den fortatt er varm sammen med litt vaniljeis eller pisket krem.




Pate brisee (paideig)


320 g hvetemel 
230 g kaldt smør i terninger 
1/2 ts salt 
2 ss sukker 
0.5 - 1 dl isvann 
2-3 ts sukker til å strø over toppen.
1 egg til pensling


Blåbærfyll:

500-600 g blåbær
0,5 dl sukker
2 ss maizena
Zesten fra en sitron(kan utelates) 


Begynn med å lage pate brisee.



Ha alle ingrediensene i en bolle eller foodprosessor, med unntak av vannet.




Bruk en deigelter eller hendene til å smuldre smøret inn i melet, til smøret er på størrelse med erter.
Bruk pulsknappen hvis du bruker foodprosessor.




Begynn med å tilsette litt og litt av vannet til du kan knipe deigen sammen og den holder på formen. Deigen skal ikke være våt eller klissete. Hvor mye vann du ender opp med å bruke kommer ann på hvor fuktig det er på kjøkkene ditt.  
Det er viktig å ikke arbeide deigen for mye, bruker du en foodprosessor bør du bruke pulsknappen, og "pulse" deigen til den akkurat begynner å samle seg.



Del deigen i to like store deler, og form hver del til en flat disk.
Pakk deigen inn plastfolie.
La deigen hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Mens paideigen hviler, lager du paifyllet:


Ha alle ingrediensene til paifyllet i en bolle, og vend de inn forsiktig.




Kjevl ut den ene disken med deig, og ha den over i paiformen, eller stikk ut sirkler av deig, og press den forsiktig ned og opp langs kantene av glasskrukkene
(Du kan enten bruke en paiform eller små individuelle glasskrukker til å lage paien i).




Sett paiformen/ glasskrukkene i kjøleskapet for å hvile i ca 30 minutter, før du fyller dem med paifyllet.





Ta så den andre paidisken, og kjevl den ut. 
Skjær strimler, og legg dem i et gittermønster.
Hvis du bruker glasskrukker kan du bruke aluminiumsringen til krukken for å stikke ut pailokket.
Pensle paien med et sammenvispet egg, og strø sukker over toppen.

Stek i en forvarmet stekeovn på 180 grader i 35-40 minutter, eller til paien er gyllenbrun, og saften fra bærene bobler.









Håper det smaker, og ha en fin dag!


Ingen kommentarer